Det er vanskelig å spå, spesielt om fremtiden, og i den grad jeg mener noe om hvordan ting kommer til å bli, er denne underkategorien stedet.
I år er den viktigste statistikken for bryggerier
og utesteder kanskje ikke ølsalget i seg selv, men trackingen av
Corona-smitte, og ikke minst statistikken
for Norge. Hvorfor?
Corona er ikke over, og vaksine ser ut til å ligge langt frem i
tid. Flokkimmunitet var en vakker tanke men kanskje en blindvei,
ettersom det ser ut som immunitet er relativt kortvarig, spesielt
for de som var asymptomatiske.
Vi er ferdig med festtalene over den nasjonale Corona-dugnaden.
Som med dug...
[Les resten: DenViktigsteStatistikken]
Søndag 28. juni 2020 13:05 – 544 ord.
Hansa Borg trekker seg ut av Austmann. Hva skjer med resten av
konsernet, deriblant Nøgne Ø som tross alt er det andre
craftbeer-benet til Hansa Borg. Dette blir nødvendigvis spekulativt,
men la meg fundere litt på hva dette kan bety for resten av Hansa
Borg-systemet.
Vi kan vel trygt anta at skilsmissen mellom Hansa Borg og Austmann
ikke bare var et arbeidsuhell som skjedde uten plan og mening. Dermed
må vi kunne anta at Hansa Borg har tenkt grundig igjennom hva de vil i
ølma...
[Les resten: HvaMedNogneO]
Fredag 24. April 2020 00:49 – 1380 ord.
Noe av det mest skumle man kan gjøre er å spå, spesielt om
fremtiden. Jeg har bommet før, men jeg flesker allikevel til med
spådommer i år også. Slikt er ofte ekstrapoleringer av eksisterende
trender, og forteller kanskje mer tilstanden idag og hva som er
oppadgående og nedadgående, enn det forteller om hva som faktisk
kommer til å skje. Ta det for hva det er. Sannsynligvis kommer jeg
tilbake til noen av disse teamene utover i året.
Salgsdippen. Dette må være en trend, ...
[Les resten: nyttaar2019]
Lørdag 05. januar 2019 11:26 – 1546 ord.
Fremtiden er lys for bryggeribransjen. Tror jeg. Og da tenker
jeg ikke på at den er økonomisk lys, men at det ølet som man
brygger ser ut til å bli stadig lysere, lettere og svakere. En gang i
tiden var «lys og lett lager» et skjellsord. Men i dag er peker
trendene stadig i akkurat den retningen.
Det begynte for flere år siden, muligens med wit. Så ble det
blonde à la belgisk blonde som ikke er lys-belgisk-sterk. Deretter kom
det gose-bølgen. Vi har sett ingefærøl-bølg...
[Les resten: FremtidenErLys]
Torsdag 21. juni 2018 23:01 – 1008 ord.
Står 4,7%-grensen for fall? Et punkt i den nye
Regjeringsplatformen kan leses som at mikrobryggerier skal få en
oppmyket grense for butikkstyrke, og at de skal få lov til å selge øl
over 4,7% i butikk. Men hvor reelt er det?
I Regjeringsplatformen 2018, side 28 under kapittel 7, Næring og
fiskeri, står det blant annet:
Innføre fleksibilitet i grensen for alkoholinnhold som tar høyde for
kvalitetsforskjell i produktene for å legge til rette for at mikro-
og m...
[Les resten: FireSjuForFall]
Tirsdag 16. januar 2018 23:22 – 830 ord.
Vil du ha ferskt øl eller gammelt øl? Det er et dumt spørsmål,
ikke sant? I praksis får du knappest tak i helt ferskt øl, i hvert
fall over disk. Du får tak i kvalitetsstabiliserte
holdbarhetsprodukter. Hva er forskjellen, og går du glipp av noe? Og
ikke minst hvor blodferskt burde håndverksproduktet øl egentlig
være?
Skalering betyr nesten alt i bryggeribransjen. Det sies at brygging
skalerer utmerket. Men egentlig er det en sannhet med
modifikasjoner. Brygging skalerer ...
[Les resten: FerskoelMedFly]
Lørdag 03. juni 2017 22:30 – 951 ord.
Det er den tiden av året … nyttår. Det er tiden for bolde spådommer
om fremtiden. Treffer man med skudd i mørket, kan man bli
geniforklart. Men det er mer sannsynlig at man avslører egen
cluelessness.
Vel, vel, det mest interessante er ikke selve spådommene, men
vurderingene som ligger bak.
Vi ser de første avviklingene. Det er ikke sikkert at
det blir som konkurser. Det er mer sannsynlig med styrt avvikling,
eller en mellomting mellom nedskalering og dvale. Dersom det...
[Les resten: Spaadommer2016]
Torsdag 31. desember 2015 23:33 – 1392 ord.
Det er den tiden av året. Den tiden det er
prisutdelinger. Nobelpriser og sånt. Under «sånt» sorterer
Bryggeriforeningens pris Årets ølhund, og det store spørsmålet
er hvem som får den for 2015.
Årets ølhund gikk strengt tatt inn i 1994 etter at Kari Svendsen
hadde fått prisen året før. Vi kan ta det som symtomatisk for
Bryggeriforeningen. Det var først i 2010 at prisen igjen ble
delt ut. Med dette avbrekket fulgte også et brudd rundt hvordan prisen
ble vinklet. I ...
[Les resten: Oelhund2015]
Lørdag 10. oktober 2015 23:36 – 1587 ord.
Aller først, E. C. Dahls bryggeri slik vi kjenner det idag vil
forsvinne. Merkevaren E. C. Dahls skal nok videreføres, og i underkant
av halvparten av staben blir med videre. Men det blir tilbake bare 14
av rundt 130 på produksjonsavdelingen, ennskjønt nærmere 90 på
distribusjon og salg. Det blir et ganske annet E. C. Dahls fremover
enn det som det har vært til nå.
Tidligere har Dahls vært et integrert produksjonsbryggeri innen
Carlsberg-systemet, mens nå skal det bli en me...
[Les resten: EndaMerOmDahls]
Onsdag 17. desember 2014 23:27 – 2916 ord.
Vi er inne i en revolusjon … en ølrevolusjon. Men hva har skjedd,
hva skjer og hva kommer til å skje videre, i korte trekk?
Først var det gamle bryggerier og øltyper som var fokus. Det
startet i USA, med amerikanere som hadde fått smaken på godt øl. Dels
kunne det være som med Anchor Brewery at noen så verdien av
eksisterende, lokale bryggerier. Eller som med Boston Beer Company,
der en sjettegenerasjonsbrygger hentet fram oppskrifter fra
bestefarens notatbok. Oftere var de...
[Les resten: Anatomi Olrevolusjon]
Søndag 26. januar 2014 22:15 – 1374 ord.
Med nyheten om salget på noen dagers avstand er det på tide å forsøke
å analysere dette litt mer. Og takk til Gustav Foseid for givende
diskusjoner omkring temaet over et par Belgisk mørk sterkøl.
Aller først, hva er det rent faktisk som har skjedd? Ifølge
Agderposten har NØ til nå hatt seks aksjonærer, to av dem hadde
2,50% hver og har solgt seg helt ut. Kjetil Jikiun og Anne Hestness
Trommestad (gjennom Aht Invest) hadde henholdsvis 28,75% og 37,50%, og
har begge solgt s...
[Les resten: MerOmNogne]
Fredag 29. November 2013 23:09 – 1265 ord.
Nå går vi inn i midten av mai som jeg har spådd er høysesong for
bryggerinedlegginger, nærmere bestemt en tidsluke fra midten av mai
til midten av juni. Men jeg tror ærlig talt ikke at vi kommer til å se
noen slike i år.
Som tidligere forklart vil en annonsert nedlegging i dette
tidsvinduet gi lite rom for en konkurrent til å møte nedleggingen med
spissede spesialprodukter (les: nytt lokalbryggeri) den
sommeren. Samtidig som det gir folkene bak det nedlagte bryggeriet en
tj...
[Les resten: Nedleggingstid]
Onsdag 16. Mai 2012 21:18 – 148 ord.
Med bakgrunn i den strategien jeg
refererte til tidligere, hvordan ser fremtiden ut for Ringnes i
Norge? Vel, jeg vet jo egentlig ikke, men dette er hva jeg ser for
meg, når jeg tolker strategiplanene deres på nett. Merk at jeg ikke
nødvendigvis synes dette er gode eller fornuftige planer, men det er
slik jeg tror planene må bli dersom Carlsbergstrategien skal være
veiledende.
Imsdal og Farris bør selges ut. Dette sterke merkevarer i Norge,
men det har ingenting med øl å gjør...
[Les resten: RingnesFremover]
Torsdag 15. desember 2011 03:00 – 1136 ord.
Da Anders
Kissmeyer var på Norbryggs
Juleølkonkurranse på Klostergården på Tautra,
spurte jeg ham om hvilken øltype han trodde kom til å bli den neste
store? Etter å ha tenkt seg om litt, kom han med et svar som sikkert
vil forbause mange: Pilsner.
Jeg tror jeg forstår hva han mener og hvorfor, men jeg er sannelig
ikke helt sikker på om jeg er fullstendig enig. Det tenkte jeg å
drodle litt om idag.
La oss starte med noen fakta - eller i det minste innarbeidede
sannhet...
[Les resten: ImpPilsner]
Onsdag 14. desember 2011 03:00 – 1623 ord.
Våren er på vei, og med den kommer de sikre vårtegnene som
returnerende trekkfugler og frykt for bryggerinedleggelser. Nok en
gang er det Dahls det fokuseres på.
Tradisjonelt synes det som om bryggerier nedlegges i løpet av våren
og forsommeren, og helst rundt månedsskiftet mai-juni. En
lyn-fra-klar-himmel-nedleggelse i starten av juni gjør det nærmest
umulig for andre å hastestarte et nytt bryggeri som kan ri på
kombinasjonen av utepilssesongen og den forutsigbare lok...
[Les resten: Dahls Igjen]
Tirsdag 15. mars 2011 04:00 – 918 ord.
Hva kommer vi til å se i de neste årene fremover i øl-verdenen? La
meg ta alle forbehold når jeg spår, men her er et dusin trender jeg
tror vi kommer til å se stige i synlighet i årene fremover. Kanskje er
noen av dem mer uttrykk for mine forhåpninger enn for reelle
markedstrender. Jeg skal komme tilbake til de enkelte trendene i
posting utover sommeren, men her er de samlet i kortform:
Røykøl. La meg ikke gå i dybden, for dette har jeg gnålet
på lenge. Røykøl er en av de ...
[Les resten: TolvTrender]
Søndag 30. Mai 2010 23:07 – 1692 ord.
Vi har sett så ofte hvordan mikrobryggeriene de siste årene har
«gått amok» når de har laget sine versjoner: I forhold til det som
ellers er tilgjengelig, så er IPA'en deres bitrere, stouten mørkere,
barley-wine'en sterkere, osv.
Men det er fremdeles ett område der mikrobryggeriene som har grodd
frem de siste årene er pislete i forhold til tradisjonsbrygging og
etablerte bryggerier: bruk av røykmalt. I Norge tradisjonsbrygges det
i Stjørdal og i Sverige på Gotland. I Tysk...
[Les resten: final frontier]
Torsdag 16. juli 2009 22:55 – 375 ord.
OK, så motsier kalenderen meg, men det føles som om det er 13. juli
idag, og at det er 14. juli i morgen, med storm på Bastillen og
revolusjon og greier. Det vil si, øl-revolusjon og pub-revolusjon,
ikke blodige, politiske revolusjoner.
For å komme litt mer ned på jorda: det er mange tegn som tyder på
at ting går 'rett' vei, og at vi står foran store omveltninger i
ølmarkedet og pub-bransjen. La oss ta et knippe fra siste uke:
Jeg kommer nettopp fra Naboens, der de før h...
[Les resten: 13juli]
Torsdag 08. mars 2007 00:46 – 718 ord.
Det sier at det er vanskelig å spå, spesielt om fremtiden - men i
virkeligheten er det lett å spå, det som er vanskelig, er å
treffe. Jeg skal ikke la det hindre meg, for her kommer noen spådommer
om øl-Norge frem til neste årsskifte.
I løpet av 2007 kommer minst ett mikrobryggeri til å legge inn
årene. Nei, jeg har ikke noen inside informasjon om dette, og jeg har
ingen bestemte i tankene - det er bare blitt så mange av dem, at det
virker sannsynlig at vi snart begynner å s...
[Les resten: propheties]
Søndag 07. januar 2007 23:58 – 621 ord.